Hoci veda a zdravotníctvo je dnes už na veľmi vysokej úrovni, nič nám nepomôže viac ako samotná príroda. Plody a suroviny, ktoré nám ponúka, majú liečivé účinky, o ktorých ani netušíme. Kokos, ktorý každý dobre pozná, sa používa v potravinárstve, ale i v kozmetickej sfére. Prinášame jeho blahodarné účinky a spôsoby využitia.
Kokosový olej– ktorý sa používa pri varení ma pozitívne účinky pri chudnutí. Tým, že neobsahuje cholesterol spôsobuje spaľovanie tuku. Dochádza k pocitu dlhodobého nasýtenia. Jeho možnosti použitia sú však ďaleko väčšie. Môžete ho použiť na čistenie pleti, zjemnenie pokožky celého tela, či dokonca ako vlasový balzam. Vlasy zjemní a dodá im všetky potrebné látky. Mnoho ľudí ho používa na zmiernenie zápachu pri nadmernom potení. Najnovšie trendy poukazujú na účinky kokosového oleja pri bielení zubov. Je naozaj šetrný a ľahko dostupný.
Kokosové mlieko – hoci väčšina z nás je zvyknutá na klasické živočíšne, alebo iné mlieko, rastlinné patrí medzi to, ktoré sa vyšplhalo na najvyššie rebríčky zdravej stravy. Kokosové mlieko sa konzistenciou nedá porovnať s normálnym mliekom. Jediné spoločné, čo majú, je biela farba. Kokosové mlieko obsahuje množstvo živín, čím si telo buduje silnejšiu imunitu a vďaka tomu dokážete odolávať mnohým chorobám. Okrem toho, že kokosové mlieko znižuje cholesterol a zabraňuje infarktu, či mŕtvici, je úžasným zdrojom energie. Môžete si ho pripraviť v rámci smoothie, či už použiť na iné varenie. Dávajte si však pozor, do akého receptu ho pridáte, pretože rastlinné mlieko často úplne zmení výslednú chuť jedla.
Strúhaný kokos– strúhaný kokos je perfektné dochucovadlo. Každý si určite spomína na kokos v čokoláde, ktorý v detstve predávali na každom rohu. Veľmi zdravé to však nebolo, hoci pre chuť kokosu sme boli ochotní urobiť čokoľvek. Strúhaný kokos sa dá dnes kúpiť skoro v každých potravinách. Dochutíte ním smoothie, jogurt s müsli, či koláče. Je sladký, príjemné chutí a zároveň je veľkým zdrojom energie.