1. Všetky druhy naklíčených semien, využijete najlepšie v čerstvom stave. Tepelnou úpravou totiž strácajú všetky živiny. Sú teda ideálne na prípravu studených šalátov. Ich chuť je veľmi jemná, takže sa hodia ku každej zelenine, syrom a orechom.
  2. Pšeničné klíčky sú výborným materiálom na výrobu zdravej náhrady chleba. Klíčky rozmixujte na hladkú kašu. Pridajte do nej trošku olivového oleja, rascu, soľ a pokojne i bylinky, alebo iné korenia. záleží to len od vašej chuti. Následne masu rozotrite na pekáč. Vytvorte vrstvu s maximálnou hrúbkou dva centimetre. Vložte do rúry a pri teplote štyridsať stupňov Celzia nechajte chlieb pomaly vysušiť. Konečný produkt má tvrdšiu konzistenciu. Je výbornou náhradou akéhokoľvek pečiva.

klíčky

  1. Z klíčkov si môžete pripraviť výbornú nátierky. Stačí ich rozmixovať a natrieť na chlieb, na zjemnenie k nim pridajte olivový olej a pokojne i akúkoľvek zeleninu, korenia, soľ, či bylinky.
  2. Naklíčené semená môžete konzumovať aj ako zdravú prílohu k mäsitým pokrmom, či rybám. Na rozdiel od cestovín, ryže, či zemiakov, ide o veľmi ľahké jedlo. Ak teda držíte diétu, alebo sa jednoducho nechcete zbytočne prepchávať, klíčky sú pre vás jasná odpoveď.
  3. Môžete ich zamiešať do rizota. Urobte to však až tesne pred konzumáciou, aby neprešli tepelnou úpravou.
  4. Naklíčené semená hrachu, majú veľmi príjemnú a sladkú chuť. Ak ich rozmixujete s troškou cukru, poslúžia ako plnka do zdravých koláčov.
  5. Ak máte radi sendviče, klíčky ich príjemne osviežia. Stačí ak si chlieb natriete maslom, pridáte syr, poprípade šunku a namiesto zeleninovej časti použijete klíčky.

polévka

  1. Naklíčené semená môžete využiť aj ako súčasť polievok. Skúste si ich vhodiť pokojne aj do kuracieho vývaru, namiesto cestovín. Rovnako chutné sú v krémových, alebo zeleninových polievkach.
  2. Klíčky môžete použiť aj ako súčasť praženice, alebo omelety. Podobne ako v predošlých prípadoch je dobré, ak ich do jedla pridáte až po ukončení tepelnej úpravy.
  3. Môžete nimi ozvláštniť klasické zemiaky. Klíčky nakrájajte najemno a do zemiakov ich pridajte namiesto petržlenovej vňati, alebo cibuľky.