- Všetky druhy naklíčených semien, využijete najlepšie v čerstvom stave. Tepelnou úpravou totiž strácajú všetky živiny. Sú teda ideálne na prípravu studených šalátov. Ich chuť je veľmi jemná, takže sa hodia ku každej zelenine, syrom a orechom.
- Pšeničné klíčky sú výborným materiálom na výrobu zdravej náhrady chleba. Klíčky rozmixujte na hladkú kašu. Pridajte do nej trošku olivového oleja, rascu, soľ a pokojne i bylinky, alebo iné korenia. záleží to len od vašej chuti. Následne masu rozotrite na pekáč. Vytvorte vrstvu s maximálnou hrúbkou dva centimetre. Vložte do rúry a pri teplote štyridsať stupňov Celzia nechajte chlieb pomaly vysušiť. Konečný produkt má tvrdšiu konzistenciu. Je výbornou náhradou akéhokoľvek pečiva.
- Z klíčkov si môžete pripraviť výbornú nátierky. Stačí ich rozmixovať a natrieť na chlieb, na zjemnenie k nim pridajte olivový olej a pokojne i akúkoľvek zeleninu, korenia, soľ, či bylinky.
- Naklíčené semená môžete konzumovať aj ako zdravú prílohu k mäsitým pokrmom, či rybám. Na rozdiel od cestovín, ryže, či zemiakov, ide o veľmi ľahké jedlo. Ak teda držíte diétu, alebo sa jednoducho nechcete zbytočne prepchávať, klíčky sú pre vás jasná odpoveď.
- Môžete ich zamiešať do rizota. Urobte to však až tesne pred konzumáciou, aby neprešli tepelnou úpravou.
- Naklíčené semená hrachu, majú veľmi príjemnú a sladkú chuť. Ak ich rozmixujete s troškou cukru, poslúžia ako plnka do zdravých koláčov.
- Ak máte radi sendviče, klíčky ich príjemne osviežia. Stačí ak si chlieb natriete maslom, pridáte syr, poprípade šunku a namiesto zeleninovej časti použijete klíčky.
- Naklíčené semená môžete využiť aj ako súčasť polievok. Skúste si ich vhodiť pokojne aj do kuracieho vývaru, namiesto cestovín. Rovnako chutné sú v krémových, alebo zeleninových polievkach.
- Klíčky môžete použiť aj ako súčasť praženice, alebo omelety. Podobne ako v predošlých prípadoch je dobré, ak ich do jedla pridáte až po ukončení tepelnej úpravy.
- Môžete nimi ozvláštniť klasické zemiaky. Klíčky nakrájajte najemno a do zemiakov ich pridajte namiesto petržlenovej vňati, alebo cibuľky.